Paperzero

E- İmza ile Bir Dokümanı İmzalama ve Gönderme Nasıl Yapılır?

28/12/2022

Süreçleri Tek Platformda Yönet

Elektronik İmza / e-imza

E-imza, elektronik ortamda yasal imza atma olanağı sunan, iletilen bilginin gönderme esnasında değişmediğini, bilgiyi ileten kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantileyen sayısal bir veridir. Bu veri kişiye özeldir. Bu yüzden e-imza ile işlem yapan kişinin kimliğinin doğru olduğu onaylanmış olur. E-imza uygulaması 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile resmiyet kazanmıştır. Hukuki geçerlilik bakımından e-imza, ıslak imza ile birebir aynıdır. Yani elektronik ortamda bu uygulama aracılığıyla attığınız imza ile kalem kullanarak kağıt üzerine attığınız imza arasında resmi olarak hiç fark yoktur.

Mobil İmza

Mobil İmza, Islak imza ile eş değer elektronik imzanın, GSM SIM kartları üzerinden kullanılmasını sağlar.

Elektronik ortamda kullanılabilen kimlik kartının (Nitelikli Elektronik Sertifika) pratik olarak alınması ve kullanılmasını sağlayan, mobil cihaz ve hizmetlerin desteklediği bir servistir.

E-imza ile Doküman İmzalama ve Gönderme

Elektronik imza ile bir dokümanı imzalamak için öncelikle e-imza sahibi olmak gerekir. E-imza sadece yetkilendirilmiş kurumlardan alınabilir. E-imzanız varsa dokümanlarınızı Paperzero üzerinden yalnızca 4 adımda hızlı bir şekilde elektronik imzalayarak gönderebilirsiniz. E-imzanız yoksa Paperzero web sitesinden E-GÜVEN elektronik imza başvurusunda bulunabilirsiniz. Paperzero’da dokümanlarınızı imzalamak ve imzaya göndermek için üye olmanız ve aktivasyonun tamamlanması gerekir. Hızlı bir şekilde gerçekleşen bu işlemlerden sonra sade ve basit bir arayüz ile dokümanlarınızı elektronik ya da mobil imzanız ile yasal olarak imzalayabilirsiniz. Paperzero’da ihtiyacınıza uygun paketi seçebilir, dilerseniz ek modüllerle destekleyebilirsiniz. Elektronik İmzalanmış Bir Dokümanın Geçerliliği Doğrulanabilir mi?

Elektronik olarak imzalanmış bir belgenin geçerliliği Paperzero uygulaması üzerinden kolaylıkla doğrulanabilir. Dilerseniz QR kod doğrulama ile dilerseniz de imzalı belgenizi yükleyerek imzaların kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Paperzero ile E- İmza’lı Dosya Gönderimi Nasıl Yapılır?

Paperzero üzerinden ihtiyacınız olan paketi satın alarak ya da 7 günlük ücretsiz üyelik paketi ile dokümanınızı imzalamak ve imzaya göndermek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Paperzero’ya üye olup platforma giriş yaptıktan sonra karşınıza doküman yükleyebileceğiniz işlem merkezi ekranı gelir.

  • Buradaki işaretli alana imzalanması gereken dokümanı sürükleyerek bırakabilir veya yükleyebilirsiniz.

  • Dokümanı yükledikten sonraki adımda karşınıza alıcı ekle butonu çıkar. Bu butona tıkladıktan sonra açılan ekranda ihtiyacınıza uygun akışı oluşturabileceğiniz seçenekler çıkar.

  • Dokümanı sadece sizin imzalamanız gerekiyorsa “Yalnızca kendim imzalayacağım” seçeneğini, bir başkasının da imzalaması veya onaylaması gerekiyorsa “Akış oluşturacağım” seçeneğini seçebilirsiniz. Daha önceden Paperzero üzerinde tanımladığınız kayıtlı bir mail listeniz, akışınız, varsa “Kullanıcı grubu ekleyeceğim” seçeneğinden ilerleyebilirsiniz.

  • “Yalnızca kendim imzalayacağım” seçeneğinde süreci başlatan alıcının e-posta adresi otomatik olarak gelir. ”Akış oluşturacağım” seçeneğinde ise yeni bir alıcı eklenebilecek bir alan açılır. Bu alana alıcıların e-posta adresi, adı soyadı ve rolü eklenir. Alıcının rolünde “onay” ve “imza” olmak üzere 2 seçenek vardır. Bu seçeneklerle alıcı tarafın rolü belirlenmiş olur. Birden fazla alıcı eklenebilir. “Kullanıcı grubu ekleyeceğim” seçildiğinde ise daha önce oluşturulmuş olan kullanıcı grupları listelenir, kayıtlı akışlardan birini seçebilirsiniz.

  • Son adım olarak “Gönderi Ayarları” yapabileceğiniz bir ekran açılır. Burada süreç adı ve doküman imzalanması için hatırlatma seçeneklerini düzenledikten sonra “devam et” butonuna tıklayarak süreci taslak olarak kaydedebilirsiniz.

  • Kaydedilen taslağı hemen gönderebilir veya yeni bir süreç başlatabilirsiniz.

Süreç oldukça kolay işler ancak gerektiğinde de her zaman müşteri hizmetlerinden destek alarak soru ve sorunlarınıza yanıt bulabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

E-imza süreçleri elektronik ortamda nasıl yönetilebilir?

Anlaşmalarınızı, dokümanlarınızı veya dosyalarınızı elektronik ortamda yasal olarak geçerli şekilde imzalamak istiyorsanız öncelikle elektronik imza ya da mobil imza sahibi olmanız gerekir. Elektronik imzanızın kullanılmasına olanak sağlayan uygulamalar Java programı ile çalışır. Bu yüzden ilgili Java programının bilgisayarınızda yüklü olması gerekir. Aynı zamanda elektronik imzalama işleminizi gerçekleştirebilmeniz için bilgisayarınızda elektronik imza uygulamasını indirmiş olmanız ve de e-imza tokenınızın bilgisayarınıza takılı olması gerekir. Elektronik imzanızı ıslak imzanızı atmak için kullandığınız bir kalem olarak düşünebilirsiniz. Doküman imzalama için bir de kağıda yani bir elektronik imza uygulamasına ihtiyacınız bulunmaktadır. Günümüzde bir çok iş ve işlem için platformlar ve uygulamalar mevcuttur. Özel bir elektronik imza uygulaması hizmeti bulunmuyorsa Paperzero üzerinden rahatlıkla dokümanlarınızı imzalayabilir ve imzaya gönderebilirsiniz. Dilerseniz ücretsiz deneme paketi olan Freemium paket fırsatından da faydalanabilirsiniz.

Elektronik Ortamda Doküman imzalama yasal olarak geçerli midir?

Elektronik ortamda e-imza ile belge imzalama yasal olarak geçerlidir. Islak imza ile e-imza arasında bir fark yoktur. E-imza ile birçok belge elektronik ortamda imzalanabilir. Sadece veraset ve intikal, emlak alım satım ve evlilik işlemlerinde e-imza kullanılamaz. Paperzero üzerinde imzalama işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için herhangi bir elektronik imzaya sahip olmanız yeterlidir.

Mobil imza kullanarak da imzalama süreçleri yönetilebilir mi?

İmza oluşturma aracı, mobil cihaza yerleştirilen özel bir sim karttır. Mobil imza da e-imzanın sağladığı hukuksal geçerliliği sağladığı için imzalama süreçleri mobil imza kullanılarak yönetilebilir. Mobil imza için GSM operatörlerinin fiziki şubelerine başvuruda bulunmak gerekir. Paperzero üzerinden tüm operatörlerin mobil imzası ile imzalama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.